Hvorfor tager du dig ikke bare sammen?
Hvis du er normalvægtig og aldrig har kæmpet med vægten, er det måske en tanke du har haft, når du har set en som mig, da jeg vejede 104 kg. Omvendt skal du ikke være i tvivl om, at jeg og mange andre mennesker som mig der enten har haft en daglig kamp med vægten, eller fortsat dagligt kæmper med vægten, har stillet sig selv det præcis samme spørgsmål hundredvis af gange. Hvorfor tager jeg mig ikke bare sammen?
Jeg kan huske fra mig selv, igennem mine ungdomsår, at jeg undrede mig over, at jeg jo egentlig havde styr på ret meget i mit liv i øvrigt. Jeg har altid været en fornuftig pige, der har truffet fornuftige valg i forhold til økonomi, uddannelse, kærlighed osv. Jeg kunne simpelthen ikke forstå, at jeg ikke kunne tage mig sammen og træffe gode, sunde og fornuftige valg i forhold til maden. Jeg kunne nogle aftener indgå gode fornuftige aftaler med mig selv såsom, at jeg fra i morgen ville spise sundt, ikke ville overspise. Jeg ville begynde at gå ture hver dag osv. Alligevel endte jeg dagen efter med at tømme skabet med mad igen og sidde tilbage med en følelse af skyld, skam og enorm dårlig samvittighed.
Samtidig med det, havde jeg utrolig svært ved at forstå, hvorfor pokker jeg da ikke kunne tage mig sammen. Nogle dage fik jeg overbevist mig selv om, at det måtte være fordi, at min motivation for at tabe mig simpelthen ikke var stærk nok. Det var bare meget svært for mig at forstå, når nu det eneste jeg faktisk drømte om, var at have en normal vægt og være glad for den pige jeg så i spejlet.
Jo mere forskning der kommer på området, jo klogere bliver vi heldigvis. Så os der har kæmpet med vægten og været på nærmest alle kure der findes, for at tabe de samme 10, 20 og 30 kg, for bagefter at tage dem på igen, kan nu endelig ånde lettet op. For det viser sig heldigvis, at vi hverken er uintelligente eller dovne!
Forklaringen på at vi ikke bare tager os sammen
I en videnskabelig artikel publiceret i tidsskriftet human molecular genetics, anslås det nemlig, at 40-60 % af den forskel der er på kropsvægt, når vi taler om overvægt skyldes gener. Der er nemlig mere end 100 gener, der spiller ind på, hvordan vores evne er til at spise med måde, tabe os i vægt eller tage på i vægt. Derved er det bevist at vægttab ikke handler om viljestyrke, men langt mere om hvordan vores DNA er skruet sammen.
Et andet studie (Binge eating disorder and the dopamine D2 receptor: genotypes and sub-phenotypes) fra 2012 har desuden vist, at mennesker med tvangsoverspisning, reagerer mere neurobiologisk i forhold til mennesker uden denne lidelse. Det viser sig ved at vores belønningscenter i hjernen er mere følsomt, og vi blandt andet derfor oplever større belønning med dopamin, når vi indtager mad.
Varigt effektivt vægttab
Den gode nyhed er, at selvom vores belønningscenter og vores gener modarbejder os, så er det heldigvis muligt for os at opnå et varigt effektivt vægttab, hvis det er det vi drømmer om.
Vægttab er generelt svært at holde, fordi kroppen hurtigt kan tro, at der er krise, hvis du begynder at indtage færre kalorier end du hidtil har gjort. Hvis et vægttab skal holde, er det ofte nødvendigt med vedvarende, professionel hjælp fra sundhedsvæsenet. I et skotsk studie fra 2017, der blev publiceret i videnskabelige tidsskrift The Lancet, viste det, at et langvarigt blivende vægttab kunne lykkes, hvis man får tilstrækkelig støtte fra sundhedsprofessionelle.
Det betyder, at det kan være en god ide at række ud, hvis du har behov for hjælp til enten at tabe dig på en sundhedsforsvarlig måde, men ligeledes kan det være godt at have en fagperson med sig under en livsstilsændring, så dette ikke igen bliver et quickfix med tab af 10 kg, der lige så hurtigt kommer på igen.
Få mere viden på
Læs også
Jeg hedder Louise Heimann og er uddannet sygeplejeske. Dertil er jeg også uddannet kostvejleder og fitnessinstruktør